فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 1 (زمستان 1388)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود عباسی صفحات 7-10
  • پزشکی در ایران باستان
    زهره زرشناس صفحه 11
    تاریخ نشان داده است ملت هایی زنده مانده اند که ریشه های فرهنگی شان عمیق تر و دانش و معنویت آنان پربارتر بوده است. سرزمین ایران از دیرباز مرکز برخورد اندیشه ها و بروز بارورترین دانشگاه های بشری و زادگاه نامدارترین دانشمندان و متفکران جهان بوده و همواره سهم بزرگی در ارتقاء دانش و پیشرفت علم در میان ملل گوناگون داشته است. در تاریخ پزشکی، که به نظر می رسد قدیم ترین تاریخ جهان باشد، نیز از ایرانیان و خدمات آنان به این علم بسیار یاد شده است. در کتاب مقدس زردشتیان، اوستا، از سه گروه درمانگری یا پزشکی نام برده شده است: کارد پزشکی (-Av. Kar∂tō. Baēšaza)، گیاه پزشکی (-Av.urvarō.baēšaza) و مانسر پزشکی یا روان درمانی (Av.Mąθrō.baēšaza-) (بارتول ما [Bartholmae]، 1961م، ص 454). در این کتاب ثریته (Av. θrita-) از خاندان سام (Av. Sāma-) نخستین درمانگر یا پزشک است و اهوره مزدا، خدای بزرگ ایرانیان پیش از اسلام، کاردی مرصع به او عنایت می کند تا با آن عمل کارد پزشکی را انجام دهد. به طور کلی در ایران پیش از اسلام تمامی انواع درمان ها از جمله عمل جراحی رواج داشته و حتی بیشتر اعمال جراحی نخستین بار در ایران انجام شده است. از وضعیت پزشکی در دوران هخامنشیان و اشکانیان به واسطه نوشته های مورخان یونانی آگاهی هایی در دست است و از پزشکی دوره ساسانیان اطلاعات خوبی باقی مانده است. در این پژوهش به بخش کوچکی از سهم بزرگ ایرانیان باستان در گسترش و ارتقاء دانش بشری، یعنی به پزشکی و روش های بهداشتی و درمانی در ایران باستان و تجربیات علمی و عملی ایرانیان در این باره، پرداخته می شود.
  • غلامرضا جمشید نژاد اول صفحه 37
    در این جستار نخست به آموزش و پرورش و استادان و شاگردان رازی نگاهی می افکنیم و آنگاه او را در مقام بزرگ ترین پزشک ایران و جهان اسلام می بینیم. سپس از برخی کتاب های رازی پرتوی می گیریم و برپایه آنها از خدمت هایش به طب جهانی سخن می گوییم. همچنین رازی را با بقراط، پدر طب و نیز با جالینوس می سنجیم و به بهره گیری هایش از آثار آنان اشارتی داریم و سپس به نقد بزرگان پزشکی در آثار رازی نظر می دوزیم و در همین جا درمی یابیم که او از تصحیح لغزش های خود هم سرباز نمی زده است و با وجود خرده گیری هایش بر بقراط و جالینوس از روش درمانگری آنان بهره گرفته و بدان تکامل بخشیده است. از تجربه گرایی رازی به ویژه در کتاب محنه الطبیب او پرده برداشته ایم و سپس روشن ساخته ایم که چگونه رازی در سده چهارم هجری / دهم میلادی تجربه سنجشی را به کار می برده است. آنگاه به برخی از داستان های بیماران رازی پرداخته و از تاکید ورزی اش بر تشخیص افتراقی تطبیقی بیماری ها در کتاب محنه الطبیب گفت وگو کرده ایم و به دیدارش در حال ثبت مشاهده های بالینی شتافته و با این کار به جستار خویش پایان داده ایم.
    کلیدواژگان: طب بالینی، تشخیص افتراقی تطبیقی بیماری ها، روش های درمانگری، تجربه سنجشی
  • محمد ابراهیم ذاکر صفحه 65
    گزاره واژه قولنج یا کولیک در گذر روزگار به درازای تاریخ پزشکی دچار دگرگونی هایی گسترده شده است. چندین سده مفهوم آن بر یک بیماری آمده است که پیامدهای بنیادین آن درد شکم و بندآمدن و رانده نشدن پس مانده های گوارشی (پیخال) از روده ها می باشد. ولی امروزه آن را تنها بر دردهای شکمی با اندازه های گوناگون نام گذاری می کنند که در برگیرنده فتق بسته و آماس های گوناگون شکمی و التهاب روده بزرگ و بسته شدن و گره خوردگی های روده کوچک است. در این گفتار کوشش بر آن است تا به گونه ای کوتاه به بررسی و سنجش بیماری قولنج از دیدگاه رازی و پورسینا پرداخته شود و هم نوایی و اختلاف گفتگوهایشان، نازک بینانه گزارش شود؛ بنابرین هنگامی که کتاب قولنج رازی و رساله قولنج پورسینا، زیر ذره بین برده شود، بی گمان نخستین پرسش این است که چگونه این بزرگان پزشکی ایرانی توانسته اند، پایه های تشخیص بالینی بیماری قولنج را این چنین بنگارند؛ که در پزشکی جهان امروزین استواری و ارزش خود را هنوز نگاهداشته است. ایشان انگیزه های گوناگون پیدایش بیماری قولنج را به گستردگی بازگو می کنند. پورسینا بیش از هشتاد انگیزه را برای رخداد آن یاد می کند. ایشان افزون بر یادکرد نشانه های این بیماری، نازک بینانه و بسیار زیبا به تشخیص افتراقی آن از درد گرده و یا سنگ گرده و پیشابدان و از دل پیچ زردابی و از زخم روده (سحج) می پردازند. هر کدامشان گونه های قولنج را در دسته بندی متفاوت با یکدیگر ولی نزدیک به هم بازگو می کند که با بیش هزار سال اختلاف با ما بسیار شگفت انگیز است. در پایان به درمان با داروهای تکی و ترکیبی هر کدام از گونه ها می پردازند و نیز راه های پیشگیری از پدیدآمدن آن را به گستردگی می نگارند.
    کلیدواژگان: تاریخ پزشکی، بیماری قولنج، دیدگاه رازی، دیدگاه ابن سینا
  • نگاهی به تاریخ چشم پزشکی در دوره اسلامی / به انضمام معرفی مجموعه نفیس چشم پزشکی از کتابخانه تیمور پاشای قاهره مکتوب سنه 592 ه.ق.
    یوسف بیگ باباپور صفحه 91
    در این مقاله سعی شده است تا با پرداختن اجمالی به تاریخچه چشم پزشکی، به معرفی مختصر دانشمندان بزرگ دوره اسلامی و آثار برجسته ایشان در این فن، پرداخته شود تا برتری اطبای دوره اسلامی نسبت به طب یونانی و نوآوری های آنان در این زمینه آشکار شود. در همین راستا از پزشکان بزرگی چون ابن ماسویه، حنین بن اسحاق، علی بن عیسی، ابو روح جرجانی و دیگران یاد شده و اجمالا آثار ایشان معرفی، و در صورت لزوم، مورد بررسی قرار گرفته است. در ضمن، به دانشمندان و آثار طراز دوم چشم پزشکی نیز اشاره شده تا دورنمایی از سیر تطور و تحول این حرفه، بالاخص در دوره صفویه و بعد آن، به دست آید؛ همچنین، تصاویری که در نسخه های خطی از تشریح چشم و نظریه فرایند بینایی در دست است، در این مقاله نمایانده شده و به برخی ابزار و آلات درمانی و جراحی چشم نیز اشاره شده است. در آخر، با توجه به اهمیت آثار هشتگانه ای که در یک مجموعه نفیس خطی در قاهره موجود است، به معرفی مختصر این نسخه و آثار مندرج در آن پرداخته ایم؛ چرا که این آثار تاثیر بسیار عمیقی در پیشرفت چشم پزشکی در دوره اسلامی داشتند و تصاویری که در این مجموعه ترسیم شده، در نوع خود بی نظیر و بسیار نفیس هستند.
    کلیدواژگان: چشم پزشکی، آثار برجسته و نوآوری پزشکان دوره اسلامی، نسخه های خطی
  • رفیع کافیه صفحه 131
    ربع رشیدی آشکارترین نمونه سعی و همت دست اندرکاران اصلاحات غازان خان پادشاه مغول در عرصه تعالی و رشد و پویایی فرهنگ ایرانی در چارچوب اندیشه های عصر ایلخانی به شمار می آید که توسط خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی به عنوان شهر دانشگاهی با برنامه های وسیع فرهنگی، اقتصادی و رفاهی در نخستین سال های قرن هشتم هجری ایجاد شده و اگر چه در مقایسه با تاسیس دانشگاه کمبریج در سال 1209 میلادی، چندین دهه دیرتر به امر تعلیم و آموزش پرداخته ولی به گواهی تاریخ نسبت به بیشتر دانشگاه های معتبر اروپا از نظر تقدم زمانی پیشتاز است. مقاطع آموزشی در ربع رشیدی را می توان به 5 مقطع تقسیم نمود: 1. بیت التعلیم 2. آموزش حرفه ای 3. مدارس عالی 4. دارالشفا 5. خانقاه. خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی رجل سیاسی، دانشمند، طبیب آخر قرن هفتم و بزرگ ترین مورخ ایرانی عالم به جمیع علوم عصر زمانه خویش در سال 648 ه . ق.، در همدان به دنیا آمد. رشیدالدین که در برخی تواریخ به او «رشیدالحق» و «رشیدالدوله» نیز گفته اند علم طب را نزد خانواده خویش در همدان فرا گرفت. وی نخستین بار به عنوان طبیب به دربار آباقا خان راه یافت. در عهد ارغون شاه، مرتبه و پایه وی ترقی یافت تا جایی که در سال 697 ه .ق.، غازان خان رتبت نیابت امور جهانبانی و منصب وزارت و صاحب دیوانی را به رشیدالدین فضل الله و خواجه سعدالدین ساوجی سپرد (امیدیانی، 1378).
    کلیدواژگان: ربع رشیدی، رشیدیه، رشیدالدین فضل الله همدانی
  • منصوره باقری، رویا برادر، مرضیه سلطانی صفحه 147
    این پژوهش با هدف بررسی تحلیلی اطلاعات پزشکی در نشریات ادواری بهداشتی و پزشکی دوره قاجار، مطالب پزشکی را در مجله حفظ الصحه، مجله دانش، روزنامه شکوفه، مجله صحت، مجله صحیه و امور خیریه، مجله طبابت، مجله طب کنونی و مجله ناصری مورد بررسی قرار می دهد. روش مورد استفاده در پژوهش تحلیل محتوا است که براساس مراجعه به بخش نشریات کتابخانه ها و مراکز اسنادی صورت گرفته است. نتیجه گیری پژوهش حاکی از آن است که از 2452 عنوان مقاله در نشریات مورد بررسی، 313 مقاله به مسائل پزشکی و بهداشتی اختصاص یافته است که در مقوله های بهداشت، بیماری ها، تغذیه، داروشناسی، علم پزشکی و کارکنان پزشکی دسته بندی شده است. بیشترین بسامد متعلق به مقوله علم پزشکی و موضوع خدمات درمانی با 3/14 درصد و کمترین بسامد به مقوله کارکنان پزشکی و موضوع داروسازان با 2/0 درصد می باشد. بسامد مطالب حاکی از آن است که در این دوره تاریخی، اطلاعات پزشکی بیشتر حالت خبری داشته است و کمتر به نقد و تفسیر آن پرداخته شده است. عنوان سرفصل های اطلاعات پزشکی به کار رفته در این نشریات به ترتیب عبارت است از خبر با 7/52 درصد، گزارش با 5/42 درصد، سرگذشت نامه با 5/3 درصد، نقد و تفسیر با 3/1 درصد به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: اطلاعات پزشکی، نشریات ادواری، دوره قاجار
  • سید محمدحسین منظورالاجداد، رقیه قاسمی صفحه 171
    این مقاله بر آن است تا به توصیف وضع بیماری وبا در دوره پهلوی و شیوه های مقابله دولت با آن بپردازد. اگرچه وبا بیماری بومی ایران نبود اما از کشورهای همسایه به ایران وارد می شد و به سبب نابسامانی وضع قرنطینه ها و عدم رعایت بهداشت به شدت گسترش می یافت. در دوره سلطنت رضاشاه سه بار ایران با شیوع این بیماری مواجه شد و دولت برای مبارزه با بیماری مزبور به تجهیز انستیتوپاستور یاری رساند و با ایجاد قرنطینه های بحری و بری و صدور و انجام توصیه های بهداشتی کوشید تا زمینه گسترش این بیماری را از بین برده و به درمان بیماران بپردازد.
    کلیدواژگان: وبا، قرنطینه، رضا شاه، بهداشت، بیماری های مسری
|
  • Medicine in Ancient Iran
    Zohre Zarshenas Page 11
    Medicine, which is one of the most ancient arts and sciences in human history, profoundly is touched by Iranians. In Avesta, the holy books of Zaroastrians, there are numerous explicit descriptions of medical practices, specialized healers in different fields and variety of treating methods. Very few information about medicine in Cheapened and Parthian eras are at hand, though fortunately much more details are available in Sassanid’s era. This article dedicates to a brief introduction of pre-Islamic Iranian’s contribution to medicine and ancient health care systems and provides examples in the field. A study on the History of Ophthalmology in Islamic Era (annexed with an introduction to a valuable collection of ophthalmology from the library of Timor Pasha in Cairo, written in 592 H.A.).
    Keywords: Medicine, herbal medicine (herbal biology), surgical medicine (surgery), psychology, fourfold tempers
  • Gholamreza Jamshid Nejad Aval Page 37
    This article is going to study the areas of education, training, Razi’s students and professors. Then Rezai will be studied as the greatest Iranian Muslim physician. Some of the materials of his books and his services to the universal medicine will be discussed. Razi will be compared with Hippocrates and Galenus and their works will be pointed to. This article will present the great physicians’ criticism with respect to Razi’s works and will find that he corrected his mistakes. Despite of his criticism to Hippocrates and Galenus, Razi took advantage of their therapeutic plans and completed them. Razi’s empiricism especially in his book entitled “Mehnat Al-tabib” is presented and then the way Razi used estimative experience in 4th A.H and 10th A.D century. Some of Razi’s stories with his patients and his emphasis on distinctive-comparative diagnosis in the abovementioned book will be discussed. Finally the author deals with Razi’s written records while he diagnosed his clinical patients.
    Keywords: Clinical medicine, distinctive, comparative diagnosis of disease, therapeutic program, estimative experience
  • Mohammad Ibrahim Zaker Page 65
    Vast terminological changes have been made to the word “Qulanj” (Colic) during the long history of medicine. For centuries, it has been defined as a disease with stomachache and stoppage of digestive waists’ elimination and defecation from the intestines; but today these are named as, different types of abdominal pains including, hernia and different kinds of abdominal edema as well as colitis and intestinal obstruction or volvulus. This article is trying to study and analyze the “colic” briefly, in the eyes of Razi & Poor-Sina (Avicenna) and to report their agreements and disagreements delicately. Thus, whenthese two books are considered carefully, the first question that comes to one’s mind is undoubtedly: “How the intellectuals of Iran medicine could have laid the basis of clinical diagnosis of the “colic” such powerfully that can still keep its value and position safe in today’s world of medicine? Different causes of the "colic appearance" are frequently restated in these texts. Avicenna talked about more than 80 different reasons lead finally to the “colic”. In addition to introducing the signs of this disease, Avicenna talked about the differential diagnosis of the colic in kidney stone or pain, bladder stone, gallstones, biliary pain and peptic ulcers. Each of them categorizes various types of the “colic” into several but similar groups, all of which are really surprising for they have been living more than 1000 years before us. In conclusion, they explain about treatments using the single or combined drugs and explicate the ways to prevent the colic to be appeared.
    Keywords: History of medicine, the colic, Razi's viewpoint, Avicenna's viewpoint
  • Yusef Beig Babapour Page 91
    This article tries to study a history of ophthalmology and to introduce great scientists of Islamic era regarding Hellenic medicine and their innovations in this field. Some great physicians such as Ebn Masoye, Hanin Ibn Eshagh, Ali Ibn Issa, Abo Roh Jorjani and other scientists and their works will be introduced briefly and discussed if necessary. Meanwhile, scientists of ophthalmology are mentioned to present an overview of a historic change in this profession especially in Safavi era and afterwards. Some pictures about anatomy of ophthalmology in hand-written versions and the theory of vision process are presented. Also, the therapeutic equipments and eye surgery are discussed. Finally, with respect to the importance of eight works of a valuable hand-written collection in Cairo, this version is introduced and the words are described. These words have a very deep influence in the development of ophthalmology in Islamic era and the pictures which are included in this collection are unique and very priceless.
    Keywords: Ophthalmology, Excellent innovations of the great physician of Islamic era, hand, written versions
  • Rafie Kafieh Page 131
    Rabé-Rashidi can be considered as the most manifest sample of constructions done by Gazan Khan with an ideal wish of eminence and social mobility in Iran. As a university campus, Rabé-Rashidi was established by Khaje Rashid Eldin Fazl Allah Hamadani, with a great deal of cultural, economic and welfare programs in the first years of 8th A.H. century. Despite an undeniable delay in comparison to the firstly founded University of Cambridge in 1209, foundation of Rabé- Rashidi preceded many well-known European universities like Prague, Vienna and other similar universities. The University campus was located in Tabriz, and its exact location was at the end of Sheshgelan sStreet. The whole process of training in Rabé-Rashidi constituted 5 stages: Beit-ol-Talim, Professional training, higher education, Dar-ol-shafa and Khangah. Beit-ol-Talim was dedicated to educate children, with a particular interest on orphans. During professional trainings, young men could learn technological andindustrial professions; higher education consisted 3 fields of commentary (Tafsir), mathematical and rationalized sciences, and studying written works of Rashid Al-din. Dar-ol-shafa was also obviously designed for treatment of patients and training young physicians and specialists like orthopedists, ophthalmists, and pharmacists. The hospitals in Rabé-Rashidi were all free of charge and would deliver services by physicians and nurses; Khangah was also a place for Sufies and professors to rest down, study and even pray. Furthermore, Beit-ol-Ketab (library) in Rabé-Rashidi is one of the richest library in the world and contained more than 1000 copies of Quran , 60000 copies of rare and fascinating books in science, history, poems and more than other 60000 copies of books written in Persian or in Arabic. Such a great number of books can be more interesting if you remind of their procedure of handwriting which could take months or even years for an author to be complete.
    Keywords: Rabe, rashidi, Rashidie, Rashid, al, din Fazl Allah Hamadani
  • Mansureh Bagheri, Roya Baradar, Marziyeh Soltani Page 147
    In this research, medical and health periodicals related to Qajar era have been analytically investigated. Accodingly, some newspapers and magazines such as Hefzoseheh, Danesh, Shokufeh, Sehat, Sahiyeh va Omure Kheiriyeh, Tebabat, Tebe Konuni and Naseri have been chosen and investigated. The method used in this research is “Content Investigation Method” which is based on verbally referring to the Document Centers and Magazine Sections of the libraries. Conclusions of the research show that 313 out of 2542 investigated articles, (12.7%) are related to the subjects. The highest percentage is related to medicine and therapeutic services (14.3%) and the lowest percentage is related to medical staff and pharmacists (2%). Frequency of information indicates that in such a historical era, medical information was merely stated and no criticism was conducted. The titles which were used in these periodicals as heading included news (52.7%), reports (42.5%), bibliographies (3.5%) and criticism and interpretation (1.3%). Also, amplitude of information given in these publications.
    Keywords: Medical information, Periodical publications, Qajar era
  • S.Mh. Manzoorol, Adjdad, Roqayyeh Ghasemi Page 171
    This article attempts to describe the status of cholera in First Pahlavi era and the methods the government applied to deal with this disease. Although cholera was not endemic in Iran, but it was transferred into Iran from the neighboring countries, and due to the turmoil and poor quarantine status and lack of hygiene, it was greatly expanded all over the country. During Reza Shah's regime, Iran faced three times the prevalence of this disease, and to fight the disease, the government helped the Pasteur Institute to equip and created many sea and land quarantines. Furthermore, by issuing and applying recommendations in health, the spread of the disease was controlled and to treat the sufferers of cholera were treated.
    Keywords: Cholera, Quarantine, Reza Shah, Health, infectious diseases